Red wedding

Waarschuwing: de volgende blog bevat spoilers over seizoen 3 van GoT.

Vandaag een historisch uitstapje naar een andere periode dan de oorlogsperiode. Omdat ik veel lees over Protestants-Christelijke scholen ben ik mij sinds kort gaan verdiepen in de kerkgeschiedenis van de Protestanten. Zo stuitte ik op een “Red wedding” uit het verleden die verdacht veel lijkt op George R.R. Martin’s Red wedding.

Games of Thrones seizoen 3 aflevering 9. De Starks zijn op bezoek bij Lord Walder Frey om de bruiloft bij te wonen van één van zijn dochters. Eerder, tijdens een veldtocht van de Starks, was er een pact gesloten tussen hen. In ruil voor een veilige overtocht via Lord Frey’s brug zou Robb Stark trouwen met één van zijn dochters. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heeft Robb zijn belofte gebroken. Hij is getrouwd met een andere jonge dame en verwacht zijn eerste kind. 

Wanneer Lord Frey hen uitnodigt voor de bruiloft van zijn dochter kan hij dit teken van vergeving en verzoening niet weigeren. De bruiloft loopt echter  uit op een bloedbad. Starks’ mannen worden afgeslacht, hijzelf, zijn vrouw en moeder Catelyn Tully overleven deze “Red wedding” ook niet.
(Zie de reacties van sommige GoT kijkers terwijl deze castrofale scène zich ontvouwd.)

Het is bekend dat schrijver van de boekenserie George R.R. Martin voor veel van zijn verhaallijnen inspiratie heeft geput uit de geschiedenis. Ook voor het scenario van de Red wedding hoeven we niet al te ver terug in de tijd en kunnen we dicht bij huis blijven. De Parijse bloedbruiloft in 1572 schets bijna hetzelfde beeld. Hier is de inzet van de strijd niet een verbroken huwelijkspact maar een religieus geschil. 

De jaren voorafgaand aan deze historische Red wedding werden getekend door conflicten tussen Roomsgezinde en hervormingsgezinde adelijke families. Deze strijd laaide in alle hevigheid op in de dagen na de bruiloft van de hervormingsgezinde Hendrik van Bourbon met de zuster van de Katholieke koning Karel IX. De Roomse (schoon)moeder had tijdens de St. Bartholomeusnacht van 23 op 24 augustus 1572 een massamoord geïnitieerd. Vele leiders van de hervormden werden koelbloedig vermoord. Het geschatte dodenaantal lag rond de 2000. Wat een mooie bruiloft had moeten worden zou later bekend staan als “de Parijsebloed bruiloft”. 

Zo blijkt maar weer dat geniale plotwendingen in fantasie(boeken)series soms dichter bij de realiteit liggen dan dat we in eerste instantie zouden denken!

Meer over de Bartholomeusnacht.

Kijk hier naar “Red wedding the musical”.

Op zoek naar een kort overzicht van de kerkgeschiedenis? Lees “Eenvoudig leerboek der kerkgeschiedenis” door D’r. F. Bloemhof. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s