7 Tips voor de aanvraag van een promotiebeurs voor leraren

Afgelopen maart 2015 heb ik één van de promotiebeurzen voor leraren mogen ontvangen. Na een voorbereidingstijd van ongeveer een jaar kan ik nu eindelijk met het echte promotieonderzoek beginnen. Sta jij nog aan het begin van het hele proces? Hier een blog met tips voor een succesvolle aanvraag.

Alle 31 laureaten bij elkaar tijdens de uitreiking van de promotiebeurs maart 2015.

Alle 31 laureaten bij elkaar tijdens de uitreiking van de promotiebeurs maart 2015.

1. Bedenk voor jezelf welk onderwerp je boeiend genoeg vind om je de aankomende vier jaar mee bezig te houden. Het allerleukste aan deze beurs vind ik dat je het onderwerp helemaal zelf kunt bepalen. Dat is een ongekende luxe in het huidige wetenschapsklimaat. Het makkelijkste is natuurlijk wanneer je al een onderzoek tijdens je studie hebt gedaan wat je uit zou kunnen breiden tot een promotieonderzoek.

2. Maak goede afspraken met je schoolleiding. Wanneer de beurs word toegekend, moeten zij voor jouw vervanging zorgen. Hoe beter dat van tevoren is vastgelegd, hoe gemakkelijker dat zal gaan.

3. Leg contact met een (hoog)leraar aan de universiteit met de vraag of hij/zij jouw promotievoorstel zou willen begeleiden. Het is belangrijk dat er goed contact is tussen jou en je begeleider. Je begeleider heeft ervaring met het doen van aanvragen bij het NWO die nodig is om succesvol te zijn. Met de juiste begeleiding kan het onderzoek ook academisch gezien naar een hoger niveau getilt worden. Naast de promotor ziet het NWO ook graag dat er een ‘dagelijks begeleider’ is. Denk goed na over wie je nog meer bij dit project wil betrekken. Deze tweede persoon moet aansluiten bij jullie en kan ook voor de nodige verbreding zorgen.

4. Ga naar de voorlichtingsmiddag van het NWO. Daar wordt duidelijk wat de eisen van het NWO voor de voorstellen zijn en waar de beoordelingscommissie belang aan hecht. De workshopmiddag helpt je verder wanneer je al een (groot) gedeelte van je aanvraag hebt geschreven. Gebruik deze momenten van reflectie en feedback, je voorstel kan er alleen maar beter van worden!

5. Naar mijn ervaring word er veel nadruk gelegd op het belang van het onderzoek voor jouw eigen onderwijspraktijk of voor het onderwijs in bredere zin. Zorg dat het duidelijk wordt in jouw aanvraag hoe de leerlingen in de klas zullen profiteren van een promoverende leraar. De planning van je vier-jarige onderzoek is ook erg belangrijk. Deze moet realistisch zijn en overzichtelijk. Met een goede planning laat je zien dat je goed in het onderwerp zit en realistisch bent over wat je kunt doen in een periode van vier jaar.

6. Wanneer het voorstel is geschreven en ingediend, is het afwachten of je word uitgenodigd voor een interview met de beoordelingscommissie. Is dit het geval, dan ben je nog maar één ronde verwijderd van de uiteindelijke toekenning van de beurs. Omdat de beoordelingscommissie een wetenschapsbrede commissie is, is het van belang dat je het onderzoek aan mensen buiten je vakgebied duidelijk kunt uitleggen. Ik heb zelf dit interview geoefend met een brede zelf samengestelde commissie bij mij op school; collega’s vanuit verschillende disciplines die kritisch naar mijn presentatie luisterden en vragen stelden.

7. Als allerlaatste wil ik de tip meegeven dat je niet moet schrikken van kritische vragen tijdens het interview. De commissie is er op uit om ook te beoordelen hoe je wetenschappelijke houding is. Ben je in staat een inhoudelijke discussie te voeren over je onderzoeksopzet en uitvoering? Kun je gemaakte keuzes onderbouwen en waar nodig verdedigen? Het gaat hierbij niet om het “winnen” van een discussie. Zie het als een mogelijkheid om alle afwegingen en keuzes die je hebt gemaakt tijdens het hele voorbereidingsproces uit te leggen en de commissie te overtuigen van het belang van jouw onderzoek.

Succes met de aanvraag en je kunt mij altijd mailen met vragen over de procedure!

2 gedachtes over “7 Tips voor de aanvraag van een promotiebeurs voor leraren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s