He alone, who owns the youth, gains the future – Adolf Hitler

Ter voorbereiding op een lezing die ik zou geven in Oslo was ik op zoek naar een goede opening. Een goed begin is immers het halve werk! Ook tijdens mijn lessen probeer ik altijd te beginnen met iets dat de leerlingen gelijkt “pakt”, in onderwijs termen ook wel een “icebreaker” genoemd.

Een discussie over een verassende en toepasselijke quote van een bekend persoon is altijd een goed begin. Een quote van bijvoorbeeld Hitler over onderwijs of jongeren zou een mooie binnenkomer kunnen zijn. Al googlend kwam ik inderdaad zo’n quote tegen.

“He alone, who owns the youth, gains the future”.

Op het eerste gezicht een gouden vondst. Het doel van Hitler is hier meteen duidelijk: de jeugd is de sleutel tot succes in de toekomst. Maar het was niet direct duidelijk wanneer hij dit zou hebben gezegd en waar. Soms kan de context van zo’n quote de bedoeling ervan compleet veranderen. Het is daarom belangrijk om zelf de originele bron te lezen. Omdat de meeste sites met quotes niet aan gedetailleerde bron vermelding doen, was het vinden hiervan nog best lastig. Al snel wordt duidelijk dat Hitler deze woorden waarschijnlijk helemaal nooit heeft gezegd.

Zijn rijksdagtoespraak in 1935 komt hij nog het meest dichtbij de strekking van de bovenstaande quote. Hierin schetst hij een Duitsland waarin jongens via de Hitler Jugend naar de SA en SS en het Duitse leger doorstromen ter meerdere glorie van het Duitse rijk. Een commentator die over deze toespraak schreef gebruikte voor het eerst de quote en dus niét Hitler zelf. Dat maakt het in één keer een stuk minder interessant om de quote te gebruiken voor het begin van mijn lezing.

Ondanks dat Hitler dit naar alle waarschijnlijkheid nooit gezegd heeft wordt hij wel continue gequote. Zelfs op plaatsen waar je het nooit zou verwachten. Zo verscheen afgelopen zomer deze uitspraak op een billboard in het Amerikaanse stadje Auburn. Naast vijf vriendelijk lachende kinderen en een tekst uit de bijbel over opvoeding. Binnen enkele dagen werd het billboard weer weggehaald, nadat mensen op twitter verontwaardigd hadden gereageerd. Het is onduidelijk welke organisatie achter deze billboard zat en met welk doel. De meeste nieuwswebsites berichtten over een religieuse organisatie die zich richt op kinderen in risico situaties. Zij zouden wat op kunnen steken van een andere, veel gebruikte quote: ken je verleden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s